menu

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Το παιχνίδι με τα ''ζωάκια''

Ένα πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικό παιχνίδι για τα παιδιά με καθυστέρηση λόγου-ομιλίας, φωνολογικές διαταραχές και διαταραχές άρθρωσης είναι ''το παιχνίδι με τα ζωάκια''. Εικόνες  είτε 3D φιγούρες απο ζώα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ξεκινήσει την διαδικασία της βελτίωσης με έναν πολύ απλό τρόπο. Παρακάτω δίνονται μερικά παραδείγματα για ασκήσεις.


1) Παραγωγή του ήχου. Δίνουμε στο παιδί το ζωάκι που θέλουμε (π.χ. γάτα) και του ζητάμε να μας παράγει τον ήχο που κάνει η γάτα. Αν δεν το κάνει παράγουμε εμείς τον ήχο και του ζητάμε να επαναλάβει.

2) Ζητάμε απο το παιδί να μας πει πως ονομάζεται το κάθε ζωάκι και να παράγει τον ήχο που κάνει αυτό. (Γάτα- μιάου)

3) Ζητάμε απο το παιδί να χωρίσει τα ζωάκια σε κατηγορίες. (ζώα φάρμας, με τέσσερα πόδια κτλ. )

4) Ζητάμε να μας πει 4-5 ζώα της φάρμας χωρίς να του έχουμε δώσει το οπτικό ερέθισμα.

5) Αν θέλουμε να εισάγουμε ένα είδος παιχνιδιού για ανταμοιβή της καλής συμπεριφοράς του παιδιού στην συνεδρία μπορούμε να παίξουμε με την μίμηση ήχου και κίνησης των ζώων. Ουσιαστικά δεν δουλεύουμε πλέον στο ''τραπέζι εργασίας'', εισάγοντας πλέον και την κίνηση. Μια τέτοια δραστηριότητα είναι πιο ευχάριστη για τα παιδιά και προπάντων βοηθάει στην καλύτερη εκμάθηση των δραστηριοτήτων που δουλέψαμε παραπάνω.

Οι παραπάνω ασκήσεις είναι ιδιαίτερα εύκολες και μπορούν να βελτιώσουν αρκετούς τομείς στους οποίους  το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες, όπως η παραγωγή, η κατηγοριοποίηση, η μίμηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου