menu

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Τραυλισμός : Μια συνοπτική ματιά

Ως τραυλισμός ορίζεται η διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας, η οποία είναι δυσανάλογη με την ηλικία του ατόμου (DSM-ΙV).
Τα είδη του τραυλισμού είναι τα εξής:


  1. Εξελικτικός τραυλισμός : ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει στην παιδική ηλικία του ατόμου και να συνεχιστεί μέχρι την ενήλικη ζωή τους (στο 20-25% των περιπτώσεων). Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που τραυλίζουν δεν το αντιλαμβάνονται ενώ μια περίοδος με πολλά τραυλικά επεισόδια μπορεί να προηγείται μιας περιόδου με φυσιολογική ροής ομιλίας. 
  2. Ψυχογενής ή τραυματικός τραυλισμό : το συγκεκριμένο είδος τραυλισμού αναφέρεται στους ενήλικες που παρουσιάζουν διαταραχές στην ροή της ομιλίας έπειτα απο ένα δυνατό ψυχικό σοκ. Τα τραυλικά επεισόδια εκδηλώνονται απο την αρχή και με την κατάλληλη παρέμβαση μπορούν να υποχωρήσουν. 
  3. Επίκτητος τραυλισμός : αφορά τους ενήλικες και παρουσιάζεται μετά απο νευρογείς βλάβες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ. 
  4. Κλονικός τραυλισμός : Δημιουργείται εξαιτίας των συσπάσεων στα όργανα της άρθρωσης και της φώνησης και χαρακτηρίζεται από την επανάληψη της πρώτης συλλαβής ή του πρώτου φθόγγου.
  5. Τονικό τραυλισμός : Αποτελεί ένα σοβαρό είδος τραυλισμό που χαρακτηρίζεται απο μπλοκαρίσματα στην έναρξη των λέξεων-φράσεων. Το άτομο καταλαβαίνει την δυσκολία στην ροής της ομιλίας, ενώ συνοδευτικά χαρακτηριστικά είναι η σύσπαση των μυών του προσώπου και του λαιμού. Οφείλεται στον αυξημένο τόνο στους μύες του αρθωτικόφωνητικού συστήματος. 
  6. Κλονικότονικός - Τονοκλονικός τραυλισμός :  Αποτελεί ένα είδος τραυλισμού με μεικτά χαρακτηριστικά του τονικού ή του κλονικού τραυλισμού.
  7. Cluttering : Χαρακτηρίζεται απο εκρήξεις γρήγορης ομιλίας, δυσρυθμικά στοιχεία και πραγματολογικές αποκλίσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το άτομο έχει επίγνωση της κατάστασης. 
   Ένας λογοθεραπευτής για να μπορέσει να παρουσιάσει μια ακριβής διάγνωση τραυλισμού αλλά και για να υπολογίσει τον βαθμό του πρέπει αφού μπορέσει να κάνει την διαφορική διάγνωση απο τις περιπτώσεις φυσιολογικού τραυλισμού να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα : 
  • Να αξιολογήσει δείγμα λόγου του ατόμου, αρχικά μονόλογο τουλάχιστον 350 συλλαβών 
  • Να αξιολογήσει δείγμα λόγου, σε διάλογο με τον κλινικό τουλάχιστον 350 συλλαβών
  • Να αξιολογήσει δείγμα λόγου απο συζήτηση με άγνωστο πρόσωπο (μη οικείο) 
  • Να αξιολογήσει δείγμα λόγου απο συζήτηση με κάποιο πολύ οικείο πρόσωπο τουλάχιστον 350 συλλαβών 
Τεχνικές θεραπείας του τραυλισμού :
  1. ασκήσεις αναπνοής
  2. ασκήσεις χαλάρωσης 
  3. συλλαβική ανάγνωση 
  4. ασκήσεις φώνησης 
  5. ασκήσεις ρυθμού ομιλίας 
  6. διάβασμα λέξη προς λέξη 
  7. διάβασμα κατά μικρά τμήματα 
  8. διάβασμα με παρατεταμένη την εκφορά των φωνηέντων 
  9. αργό διάβασμα με ταυτόχρονο γράψιμο των λέξεων στον αέρα
Φυσικά υπάρχουν αρκετά μοντέλα θεραπείας, καθένα απο τα οποία εφαρμόζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το άτομο, την ηλικία, τον χρόνο τραυλισμού και άλλους παράγοντες. Ο λογοθεραπευτής είναι εκείνος ο ειδικός που θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία θέτοντας στόχους και δίνοντας οδηγίες στην οικογένεια του ατόμου/παιδιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου